Rejseminder

Jeg har i år nydt en lang juleferie, der har strakt sig godt ind i januar. Der blev både tid til familieferie og en lille ekstratur for mig selv i Bergen, hvor jeg besøgte en veninde. Jeg har aldrig været i Bergen før, men jeg synes det var en rigtig skøn by, som utvivlsomt ville være endnu skønnere, hvis jeg var kommet på et tidspunkt med lidt mindre storm. Det var dog ikke værre end at jeg fik gået nogle gode ture og nydt udsigten.

IMG_6701

Og når vejret bliver for slemt har Bergen heldigvis også gode museer. De kunsthistoriske museer er slået sammen og har skiftet navn til KODE. Bag navnene KODE 1, 2, 3 og 4 gemmer sig det gamle kunstmuseum, Rasmus Meyers Samling, samtidskunst og et kunstindustrimuseum, som desværre var lukket pga. renovering. Her er hele herligheden set lidt fra oven.

IMG_6856

Der har jo i de senere år hersket en tendens til at museer skulle have et eller andet fikst navn, som gerne skulle have en lidt kryptisk betydning, som fx Aros, der både henviser til byens gamle navn og til kunst, hvis o’et fjernes. Hvorfor KODE hedder KODE er lidt mere uvist, faktisk så uvist at pigen i skranken tydeligvis var så træt af spørgsmålet, at hun smilede opgivende og sagde at det var noget ledelsen havde besluttet og at det var meget svært at forklare. Jeg tænker, at de har tænkt, at det at se på kunst kan være lidt af en kode, der skal knækkes, samtidig med at kunsten kan være en kode til at forstå mennesker, samfund etc. For min skyld kunne de godt have beholdt de gamle navne.

Jeg var især begejstret for Rasmus Meyers Samling. Meyer var en af den slags samlere fra omkring år 1900, der satte sig for at skabe repræsentative samlinger af hjemlandets (eller udlandets) kunst med henblik på at gøre samlingerne offentlige og af den vej bidrage til folkets dannelse. Herhjemme kan vi fx. takke Heinrich Hirschsprung og Carl Jacobsen for skønne museer, skabt på lignende vis. Dem har jeg forøvrigt et sommerkursus om i juni

Rasmus Meyer havde udover en stor samling af Edvard Munch og hans samtidige også en rigtig fin samling af ældre norsk maleri, hvor man jo slet ikke kan komme udenom J.C. Dahl. Jeg var især fascineret af denne ophængning. En sky af små skystudier, hvor nogle af dem ikke er mere end 5 x 10 cm. Så mange fine observationer, der er så typiske for en tid, hvor det at se mod himmelen, var blevet uhyre populært for kunstnerne.

IMG_6761

2 thoughts on “Rejseminder

  1. Århusianeren says:

    Uha hvor får jeg lyst til at besøge Bergen. I modsætning til her er himlen blå.
    Hvis jeg skulle møde den nye Arosdirektør på gaden, vil jeg spørge om han kan forklare “kodenavnet”.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *