Når moden dikterer…

Jeg har jo en lille passion for portrætmaleren Jens Juel og her i de første måneder af året har der været mulighed for at se et ellers lidt hemmeligt værk på Statens Museum for Kunst. Hans portræt af kronprinsesse Marie Sophie Frederikke, som tilhører kongefamilien, har været deponeret på museet og hængt et par måneder i Jens Juel salen. Nogle uger før påske var jeg inde og kigge nærmere på det.

IMG_9750

Det er et rigtig fint billede, men når man begynder at kigge nærmere på det, er det tydeligt at der er noget mærkeligt ved det. Der er underlige skygger rundt omkring. I hele den nedre højre del af billedet ses store bugtende skygger.

IMG_9755

Og kigger man på kronprinsessens venstre arm aner man en næsten usynlig blonde, som slet ikke passer til den kjole hun har på.

IMG_9738

Det blev malet i 1792, men mindre end ti år senere blev det malet om – moden var skiftet og kronprinsessen måtte klædes om, så billedet ikke tog sig altmodisch ud. Nu er det blevet røntgenfotograferet, så man kan kortlægge processen, men faktisk kan man også tydeligt se det med det blotte øje.

2 thoughts on “Når moden dikterer…

  1. Bibliotekaren says:

    Nej, hvor interessant. Det er ikke let at få øje på blonden på armen, men jeg fandt den!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *