Forårsplaner I

Hvis du går og overvejer hvad du skal få dagene til at gå med i foråret, vil jeg blot diskret minde om Folkeuniversitetet. Jeg sidder i disse uger og planlægger forårets undervisning, og vil løfte lidt af sløret for hvad mine emnekurser kommer til at handle om. Derfor følger de næste par dage et par appetitvækkere.

I år er det jo 150 år siden nederlaget i 1864. Det markeres flere steder og jeg har sammensat et kursus med titlen Propaganda 1864. Kunsten har altid været en del af propagandaapparatet. Måske ikke sådan som vi ofte opfatter propaganda, som meget bombastiske plakater, hvor budskabet ikke er til at tage fejl af. Men kunsten har bidraget til at mangfoldiggøre ideer. På kurset vil vi se på hvordan de danske malere op gennem 1840’erne spiller en afgørende rolle i den opblussende nationalfølelse, der breder sig. Vi skal se på hvordan krigens gru og de personlige ofre skildres. Og så skal vi også se på hvordan det endelige nederlag behandles.

Prometheus_Befrielse

Carl Blochs billede herover af Prometheus’ befrielse er fra 1864. Det store lærred, der måler næsten tre gange fire meter er desværre gået tabt. Da det i 1865 blev vist på forårsudstillingen på Charlottenborg vakte det bred begejstring. Titanen Prometheus bliver befriet af Herkules, der har skudt en pil i den ørn der hakker i Prometheus’ lever. Billedet talte lige til folks håb om genrejsning ovenpå nederlaget til Preussen. Her ligger den preussiske ørn besejret!

Du han tilmelde dig HER.