Ferieminder – Biologiska Museet


IMG_2704

Jeg har aldrig fået vist noget fra vinterens tur til Stockholm. Feriens ubetingede højdepunkt var Biologiska Museet, som ligger på Djurgården. Det har stået på min liste i flere år, men er altid blevet nedstemt. Denne gang trumfede jeg min vilje igennem, og det var ikke kun mig, der var begejstret.

IMG_2661

IMG_2665

Biologiska Museet er et panorama indrettet i 1893 som en rejse gennem nordens dyreliv med baggrundslandskaber malet af Bruno Liljefors. Inde i vikingeborgen går man op af en vindeltrappe og mødes af et diorama, der hele vejen rundt viser udstoppede dyr, som de kunne formodes at tage sig ud i naturen. Kun naturligt lys fra ovenlyset oplyser sceneriet og skabe også illusionen om skiftende vejr inde i udstillingen. Det er også muligt at stige endnu en etage op og se det hele lidt fra oven.

IMG_2670

IMG_2674

Lyset har desværre sat sit spor på udstillingen, hvor mange af dyrene er frygtelig blegnede. En skam, for det er ellers en museal perle, som varmt må anbefales. Både i sin egen ret og som eksempel på et panorama, et udstillingsrum eller værk, der omslutter den besøgende i en totaloplevelse. Panoramaer skød op over hele Europa gennem 1800-tallet, både som panoramaer over specifikke steder og af mere pædagogisk eller dannende karakter, som for eksempel her.

IMG_2684

Når man først har oplevet sit første panorama, kan man godt blive lidt forfalden, så her følger et par links til inspiration og måske til planlægning af rejsen gennem Europa: BIOLOGISKA MUSEET, PANORAMA MESDAG, YADEGAR ASISI.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *