En tidlig morgenhilsen


I morges blev jeg vækket af en sms. Det var en tidligere kursist fra efterårets kursus om Anne Marie Carl-Nielsen. Hun var på Sicilien, nærmere bestemt Monreale, som er kendt for sine fantastiske mosaikudsmykninger i domkirken, men også for bronzeportene udført i 1180’erne af Bonnano Pisano.

Når min kursist syntes at jeg skulle vækkes med billeder herfra med en henvisning til Anne Marie Carl-Nielsen skyldes det, at Anne Marie havde opsøgt selvsamme sted da hun skulle i gang med arbejdet med bronzedørene til Ribe Domkirke.

Monreale

Ribe Domkirke var blevet opført i årene 1150-1225. I midten af 1800-tallet var den gamle romanske domkirke i så dårlig stand, at det blev overvejet at rive den ned. Det blev heldigvis ved overvejelserne, og i stedet blev det besluttet at renovere den. Renoveringen blev ledet af arkitekten H.C. Amberg, som gennem sin bror, der som Carl Nielsen var ansat i Det kgl. Kapel, kontaktede Anne Marie Carl-Nielsen for at få hende til at udføre tre nye bronzeporte. Han forestillede sig porte med felter, hvor der skulle være løver og evangelistsymboler, præcist som i Monreale og opfordrede hende til at lægge sin rejse der forbi – hun var allerede i Italien.

Mange træk fra Monreale går igen i Ribe, omend Anne Maries døre er langt mere forenklede end den romanske inspirationskilde. På flere måder adskiller udtrykket sig i denne opgave en del fra hendes øvrige værker, hvor hun er langt mere naturalistisk. Men det skyldes formodentlig opgavens karakter. Hun skulle udføre tre porte, der i deres stilistiske udtryk harmonerer med den romanske kirke. Resultatet er blevet tre porte, der indføjer sig i kirkens samlede udtryk, men samtidig i detaljen trækker på den samtidige skønvirkestil.

Billede2

De tre porte, Hovedporten, Kathovedporten og Nordre Port illustrerer henholdsvis Det Nye Testamente med de fire evangelister, Kristi Lidelseshistorie og Ribeegnens karakter, vist ved kornaks og det bølgende hav. I programmet favner hun både det nære og naturen og den kristne fortælling.

Selvom jeg ikke er meget for at blive vækket tidligere end absolut nødvendigt gjorde denne sms mig virkelig glad. Da min kursist stod i Monreale var hun kommet til at tænke på Anne Marie (og mig). Det er jo et rigtig godt eksempel på hvordan verden åbner sig op med helt nye sammenhænge, når man kaster sig over nye områder. Og ikke nok med det, det var også et forvarsel om min egen dag, hvor jeg var i Nivå og holde foredrag om netop Anne Marie Carl-Nielsen. Sikke et sammenfald!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *