Blomsterflor

Efter et møde her til formiddag kunne jeg lige nå et et museumsbesøg. Målet var udstillingen Blomster og Verdenssyn på Statens Museum for Kunst, som jeg vanen tro ser i sidste øjeblik.

Jeg har i mange år været fascineret af blomstermaleri og stillebengenren. På den ene side er disse værker enormt dekorative og på den anden side rummer de flere symbolske lag. Det at billedet kan være en lille gåde, er i sig selv lidt tiltrækkende. I flere år har jeg, når jeg har været rundt på museer i ind- og udland, købt reproduktioner af alskens blomstermaleri, for på et tidspunkt at hænge dem helt tæt i en lille mellemgang vi har. Og det er ikke kun mig, der har denne fascination. Kigger man på kunstauktionerne går blomsterbilleder altid forholdsvis højt. Der gik da også ganske mange rundt i udstillingen.

Det er en udstillingen, hvor man ikke får lov til at glemme Michel Foucault. Hele udstillingen er struktureret omkring hans epistemebegreb (uden det nævnes direkte) og det synes jeg fungerer rigtig godt. Som titlen antyder handler det om, hvordan vores opfattelse af blomster og deres funktion i billedkunsten ændrer sig, når vores verdenssyn ændrer sig. Dette anskueliggøres rigtig fint på en stor planche lige når man kommer ind. Som parallel til denne oversigt, er også en grundplan over udstillingen, og det synes jeg faktisk er en rigtig god ide. Den giver et overblik, så man ved hvad man kan forvente – og så spejler den de haveprospekter, der også er en væsentlig del af udstillingen.

Selve udstillingsarkitekturen havde sine virkelig gode elementer, som når ruminddelingen bliver til en pergola, og man får en fornemmelse af at gå rundt i en park.

Under pergolaen er der mulighed for at tegne, og det gjorde folk. Der var sat friske blomster op og bemærk Ikea-lampen, som vist er museernes yndling i år. Det fungerer rigtig godt, at det publikumsaktiverende element er placeret inde i udstillingen og ikke i et eller andet forkølet børnerum ved siden af – det er nemlig ikke kun for børn.

Alt i alt synes jeg, at det var en rigtig fin udstilling – som udstilling betragtet. Udstillingen er lavet med værker fra egne samlinger, og det er gjort godt. Men jeg savnede faktisk nogle flere rigtig gode billeder.

Har du set udstillingen, vil jeg rigtig gerne høre din mening!


Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *